Οι ενήλικες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014»

Στις 29 Αυγούστου ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης συμμετείχε με το Γ’ τμήμα ενηλίκων στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις «Αύγουστος 2014» στο Νέο Σκοπό Σερρών, προσκεκλημένοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ορφέα».

Μεσημέρι, αναχώρησαν από την Καλαμαριά μαζί με το Β’ τμήμα Ενηλίκων της Δευτέρας, το οποίο θα εκπροσωπούσε το σύλλογο στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Αγροτικής Έκθεσης στο Φωτολίβος Δράμας, μετά από πρόσκληση που έλαβε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Οι ενήλικοι του Γ’ τμήματος, φτάνοντας στον προορισμό τους, τους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου και τους οδήγησε στον χώρο της εκδήλωσης. Έπειτα από μία σύντομη πρόβα με τους μουσικούς, είχανε την ευκαιρία να απολαύσουν τον καφέ τους στην πλατεία του χωριού πριν την παράσταση.

Έτοιμοι όλοι από νωρίς και έχοντας αποβάλει κάθε άγχος για την παράσταση, παρακολούθησαν την έναρξη της βραδιάς και μετάδωσαν το βίωμά της όμορφης παρέας τους και στους υπόλοιπους συγχορευτές. Πριν την εμφάνιση του Χ.Ο.Θ., χόρεψαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Νέου Σκοπού με χοροδιδάσκαλο τον Ομηριάδη Αλέξανδρο, ο Μορφωτικός Λαογραφικός Όμιλος Βαμβακοφύτου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης Δράμας. Τελευταίο στη σκηνή ανέβηκε το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου που παρουσίασε χορούς από την περιοχή του Έβρου και από το νησί της Λέρου. Στην πρώτη του εμφάνιση, με φορεσιές από την Καρωτή του Έβρου για τις γυναίκες και με γαλαζοβράκια για τους άνδρες, χορέψανε Συρτό συγκαθιστό, Ντάχτιλι, Πασχαλιάτικο Ταπεινό και την ενότητα Ζωναράδικο- Γαιτάνι- Κουλουριαστό και στη δεύτερή τους εμφάνιση, με καλύμνικες φορεσιές για άνδρες και γυναίκες, χορέψανε Λέρικο, Σούστα, Σύρμπα, Σκούπα και Συρτό. Συνόδεψαν οι μουσικοί  Νίκος Μπούσιος στο κλαρίνο, Γιώργος Ματθαίου στο λαούτο και στο τραγούδι, Παναγιώτης Μπούσιος στο βιολί και Τάσος Φουρλάκης στα κρουστά. Καθώς έκλεισε η βραδιά, ξεκίνησε το γλέντι για όλες τις ομάδες και τον κόσμο που βρισκόταν εκεί, με χορό, παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και κρασί.

Τα μέλη αναχώρησαν από το φιλόξενο αυτό τόπο παίρνοντας μαζί τους αναμνήσεις και εικόνες από μία μέρα γεμάτη ήχους, χρώματα και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης.

Σχετικά