Το τμήμα παραστάσεων παρουσιάζει χορούς της Κρήτης στο Μεσαίο

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου μας, αποδέχτηκε την πρόσκληση του τοπικού Μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου «Ο Πόντος» και με χαρά ταξίδεψε μέχρι το Μεσαίο. Το χωριό βρίσκεται χτισμένο σε μια λοφοπλαγιά, στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης – Κιλκίς.

Πρώτες απογευματινές ώρες, και η ομάδα του Χ.Ο.Θ. φτάνει στον προορισμό της. Μετά την καθιερωμένη πρόβα, είχαν λίγο χρόνο για να περπατήσουν και να θαυμάσουν τις ομορφιές του της περιοχής και να απολαύσουν ένα σύντομο καφέ στο παραδοσιακό καφενείο του. Στη συνέχεια, ακολούθησε η προετοιμασία για την παράσταση. Μαζί με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, συμμετείχε η Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων με χορούς από τον Πόντο, το χορευτικό συγκρότημα από το Δήμο Veligrand Βουλγαρίας, μια φιλική συμμετοχή δυο χορευτών που χόρεψαν αργεντίνικο τάνγκο από τον αθλητικό σύλλογο Νίκης Νεοχωρούδας Ωραιοκάστρου και το  χορευτικό συγκρότημα του τοπικού συλλόγου με χορούς από τον Πόντο.

Ο Χ.Ο.Θ. παρουσίασε χορούς από της Κρήτης. Οι γυναίκες, ντυμένες με φορεσιές από τα Ανώγεια, με την χαρακτηριστική βράκα και από τα Σφακιά, με την φούστα και το χρυσοκέντητο γιλέκο, άνοιξαν την παράσταση με το γυναικείο χορό Λαζώτη περιγράφοντας με τον τρόπο τους το μουσικοχορευτικό ιδίωμα του νησιού. Έπειτα, οι άντρες, με τον χορό Ανωγειανό, ξεσήκωσαν το κοινό με τη λεβεντιά και τους ήχους από τα χτυπήματα των στιβανιών. Ακολούθησαν οι χοροί Συρτός-Χανιώτης, Μαλεβιζιώτης, Σιγανός, Πεντοζάλης και Σούστα. Οι μουσικοί που συνόδεψαν τους χορευτές ήταν ο Κώστας Κυριτσάκης (κρητική λύρα και τραγούδι) και ο Γιάννης Παπαδόπουλος (κρητικό λαούτο). Αφού ολοκληρώθηκε η παράσταση, ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακή ορχήστρα, όπου όλες οι ομάδες ενώθηκαν με το κοινό, σχηματίζοντας ένα μεγάλο κύκλο.  Οι διοργανωτές είχαν στρώσει τραπέζια με νόστιμα εδέσματα και γλυκόπιοτο κρασί. Αργά πια το βράδυ, το τμήμα επιβιβάστηκε στο λεωφορείο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας πίσω κεφάτους ανθρώπους γεμάτους όρεξη και μεράκι να συνεχίσουν τη μέχρι τώρα σημαντική πορεία τους για τη διατήρηση της παράδοσης.

Σχετικά