Το Τμήμα Παραστάσεων στην Άνθεια

Το διήμερο 19-20 Ιουλίου, το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου βρέθηκε στην Άνθεια της Αλεξανδρούπολης για την επετειακή γιορτή των είκοσι χρόνων του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Τραγουδιών.

Η ομάδα ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί και μετά από ένα τετράωρο ευχάριστο ταξίδι έφτασε στον προορισμό της. Μετά από μια σύντομη βόλτα στο γραφικό χωριό, η ομάδα συγκεντρώθηκε στον χώρο όπου θα γινόταν η παράσταση για την πρώτη πρόβα. Στον ίδιο χώρο, οι νοικοκυρές του χωριού, είχαν στρώσει τραπέζι με εδέσματα που οι ίδιες είχαν ετοιμάσει για να τα προσφέρουν. Ακολούθησε μεσημεριανή ξεκούραση για ανάκτηση δυνάμεων και προετοιμασία για την παράσταση.

Έτοιμοι πια, οι χορευτές αναχώρησαν για τον χώρο που θα γινόταν η εκδήλωση. Μια όμορφη πλατεία, πλημμυρισμένη από τραπέζια έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό που ήταν γεμάτο όρεξη και κέφι, υπό την αγκαλιά της δεσπόζουσας εκκλησίας του χωρίου. Μετά από μια σύντομη πατινάδα, η εκδήλωση ξεκινά με την αναπαράσταση του δρώμενου της Καλύμνου, στο οποίο η γυναίκα ενός σφουγγαρά, με την συνοδεία των υπόλοιπων γυναικών του νησιού, μοιρολογούν τον άδικο χαμό του. Στην συνέχεια, παρουσίασαν τους χορούς: Μηχανικός, Θυμαριώτικος, Ίσσος -Σούστα, Καρσιλαμά και Ντιρλαντά, φορώντας φορεσιές του νησιού. Οι άντρες φορούσαν την παραδοσιακή με γιλέκα σε διάφορους χρωματισμούς, ενώ οι γυναίκες την παραδοσιακή νησιώτικη φορεσιά και ζωνάρια με περίτεχνο δέσιμο. Επίσης, στη γυναικεία φορεσιά παρατηρείται μια ιδιαιτερότητα στο κεφαλοδέσιμο, όπου το σχέδιο του μαντηλιού διαφέρει από τις ελεύθερες στις παντρεμένες. Έπειτα, ακολούθησε γλέντι με νόστιμα τοπικά φαγητά και την παραδοσιακή εβρίτικη ζυγιά με τον αγαπημένο τραγουδιστή και οργανοπαίκτη Βαγγέλη Δημούδη.

Το κυριακάτικο πρωινό, βρήκε κάποιους χορευτές στο ξενοδοχείο και κάποιους άλλους στον πρωινό εκκλησιασμό ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές που εκπροσώπησαν τον ΧΟΘ. Μετά το πρωινό, ξεναγήθηκαν στους χώρους του πολιτιστικού κι επιμορφωτικού συλλόγου Άνθειας-Αριστεινού «Σπάρτακος», από τον οποίο και έλαβαν την πρόσκληση, κι ενημερώθηκαν για την πορεία του φεστιβάλ και την ιστορία του συλλόγου. Γεμάτοι από όμορφες εικόνες και ζεστασιά από την τόσο όμορφη φιλοξενία, έγινε η επιβίβαση στο λεωφορείο για τον δρόμο της επιστροφής με την προσμονή να ανταμώσουμε και πάλι.

Σχετικά