Λέρος 2014

14 Ιούλη και τα τμήματα ενηλίκων του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αναχωρούν για το πανέμορφο νησί της Λέρου. Σκοπός του ταξιδιού ήταν να λάβουν για τρίτη φορά μέρος στη 15η χορευτική συνάντηση που πραγματοποιείται στο νησί, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου νέων Λέρου «Άρτεμις» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Τομέα Τουρισμού.

Δευτέρα πρωί, με πολύ καλή διάθεση και με διώροφο λεωφορείο ξεκίνησαν οι χορευτές από τη Θεσσαλονίκη για το λιμάνι του Πειραιά. Μετά από δύο ενδιάμεσες στάσεις, απόγευμα πια, έφτασαν στο λιμάνι, πήρανε στην αποστολή και το Γιώργο Ξανθούλη – τον μουσικό που θα έπαιζε μαζί τους στις παραστάσεις-  και επιβιβάστηκαν στο πλοίο. Ευχάριστη έκπληξη μέσα στο καράβι ήταν τα νεαρά μέλη του Μ.Π.Σ. νέων Λέρου, μαζί με τη δασκάλα τους τη Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, που επέστρεφαν στον τόπο τους, έπειτα από μια εκδρομή.

Στις 5:00 το πρωί  αντίκρισαν το λιμάνι του νησιού που χαιρετούσε τους ταξιδιώτες και τους καλωσόριζε. Γνώριμα πρόσωπα, ο Αντώνης Νταλαρής, που είναι ο δάσκαλος του συλλόγου,  και ορισμένοι ακόμα φίλοι του Χ.Ο.Θ., περίμεναν την αποστολή του Ομίλου για να την οδηγήσουν στο ξενοδοχείο. Αφού έφτασαν όλοι μαζί στο Crithonis Paradice και ταχτοποιήθηκαν στα δωμάτιά τους, ήρθε η ώρα του ύπνου, αν και ο ήλιος είχε ήδη ανατείλει.

Τρίτη πρωί και σιγά σιγά το πρόγραμμα άρχισε να οργανώνεται. Βοηθός, και πάντα δίπλα στους χορευτές, ο Αντώνης ο Νταλαρής, που οργάνωσε τις περιηγητικές διαδρομές που μπορούσανε τα μέλη του χορευτικού να κάνουνε για να δούνε στο νησί.

Για την πρώτη μέρα της παρουσίας των εβδομήντα μελών του Χ.Ο.Θ. στη Λέρο το πρωινό ήταν ελεύθερο ενώ το απόγευμα έγινε πρόβα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Μαρίνας, όπου και θα πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις. Το βραδάκι, το πρώτο γλέντι ανάμεσα στον τοπικό σύλλογο και στο Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης στο χώρο του ξενοδοχείου είχε την μορφή μιας συνάντησης «γνωριμίας» και συνοδευόταν από πολύ καλούς μουσικούς.  Η έκπληξη της βραδιάς ήταν ένα ξεχωριστό δώρο: ένα ζευγάρι φορεσιών από την περιοχή της Φλώρινας για τον σύλλογο «Άρτεμις». Ήταν ένα μικρό αντίδωρο του Χ.Ο.Θ. ως ευχαριστία για την φιλοξενία και υπενθύμιση της φιλίας που συνδέει τους δύο συλλόγους χρόνια τώρα.

Το επόμενο πρωί έγινε η πρώτη ξενάγηση στο νησί. Ξεκινώντας από την Αγία Μαρίνα, την πρωτεύουσα, μέχρι και το Λακκί, γνωστό για την αρχιτεκτονική των κτιρίων του και ως το Τούνελ, το Πολεμικό δηλαδή Μουσείο στη Μερκιά, το πρωινό ήταν ενδιαφέρον και κατατοπιστικό. Πάλι πρόβα το απόγευμα, αλλά το βράδυ ήταν ελεύθερο για ξεκούραση και προετοιμασία για την επόμενη μέρα της πρώτης παράστασης.

Έφτασε το πρωινό της Πέμπτης και οι χορευτές έκαναν μια βόλτα στο Κάστρο της Λέρου ή αλλιώς Κάστρο της Παναγιάς. Το απόγευμα κύλησε σε γρήγορους ρυθμούς  μιας και στις 19:30 έπρεπε όλοι να είναι έτοιμοι για την προγραμματισμένη πατινάδα και στις 21:00 για την εκδήλωση.

Εκατόν πενήντα χορευτές και αξιόλογοι μουσικοί (Ξανθούλης Γιώργος-ακορντεόν, Μαύρος Γιάννης-κλαρίνο, Ζηκίδης Παναγιώτης-γκάιντα και ακορντεόν κ.α.) θα κρατούσαν συντροφιά σε όσους ενδιαφέρονταν  να παρακολουθήσουν δύο βραδιές (17 και 18 Ιουλίου) μοναδικές και αφιερωμένες στην ελληνική, παραδοσιακή, χορευτική και μουσική παράδοση. Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος νέων Λέρου «Άρτεμις» παρουσίασαν χορούς από τη Λέρο και τα Δωδεκάνησα, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, τον Έβρο και την Ανατολική Ρωμυλία στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας. Ήταν ένα μαγικό βράδυ πλημμυρισμένο από μουσικές, φορεσιές και χρώματα από πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Την Παρασκευή, η δεύτερη παράσταση των συλλόγων στην Αγία Μαρίνα κύλησε όμορφα, με χαρούμενη και χορευτική διάθεση. Ο Όμιλος παρουσίασε χορούς από την περιοχή της Θεσσαλίας, της Ασσήρου και του Έβρου φορώντας φορεσιές από τις αντίστοιχες περιοχές.

Το Σάββατο το πρωί περίμενε τους ταξιδιώτες του Χ.Ο.Θ. μια βόλτα στην Αγία Κιουρά. Μια εκκλησία λίγο διαφορετική από τις περισσότερες, αφού δεν τη φιλοτέχνησε κάποιος αγιογράφος, αλλά οι εξόριστοι στο νησί. Μετά από αυτή τη διαδρομή όλοι ήταν ελεύθεροι μέχρι τις 20:00 που θα συγκεντρώνονταν για να οδηγηθούν στο Ναυτικό Όμιλο Λέρου στο Λακκί για το προγραμματισμένο γλέντι για τους φιλοξενούμενους, αλλά και για τους οικοδεσπότες. Τα μέλη του Μ.Π.Σ. νέων Λέρου είχαν προβλέψει για κάθε λεπτομέρεια. Ωραία διαμορφωμένος χώρος, ωραίο φαγητό μαγειρεμένο από τα μέλη του Μ.Π.Σ., άφθονο κρασί και πολύ ωραία διάθεση. Οι ορχήστρες ήταν έτοιμες να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό χορευτή. Και το γλέντι ξεκίνησε και κράτησε μέχρι το πρωί.

Το τελευταίο πρωί, αυτό της Κυριακής, για μερικούς είχε βόλτα στους Λειψούς, για άλλους εκδρομή στην Πάτμο και για τους υπόλοιπους απόλαυση της Λέρου. Το καράβι έφευγε το βράδυ και έτσι όλοι όσοι έμειναν στο νησί είχαν την  ευκαιρία να δουν για τελευταία φορά τις πανέμορφες παραλίες του αλλά και ό, τι τους είχε κάνει εντύπωση κατά τη διαμονή τους.

Δύσκολο να φεύγεις από έναν τόπο ζεστό και φιλόξενο, γεμάτο χαμογελαστά πρόσωπα και  ανοιχτές αγκαλιές. Έτσι ένιωσαν τα μέλη του Ομίλου το βράδυ, την ώρα που στο λιμάνι γινόταν ο αποχωρισμός. Και το πλοίο ξεκίνησε.

Πρωί Δευτέρας και η άφιξη στον Πειραιά έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως ο δρόμος της επιστροφής είχε ήδη φτάσει στα μισά του. Ακολουθούσε η διαδρομή με το λεωφορείο. Κανείς δεν πίστευε ότι  είχε φύγει από το νησί. Δεν ήθελε μάλλον να φύγει ακόμα και αυτό γινόταν αισθητό όσο πλησίαζε το ταξίδι στο τέλος του. Και όντως μπορεί να έφτασαν τα μέλη του Χ.Ο.Θ. στη Θεσσαλονίκη, αλλά η ψυχή τους σίγουρα ήταν ακόμα στο νησί και σε αυτή την μαγευτική εικόνα που ερχόταν στο μυαλό και αφορούσε τα όσα ζήσανε εκεί.

Όποιος δεν έχει πάει στη Λέρο πρέπει να πάει και πρέπει να έρθει δίπλα σε αυτούς τους νησιώτες που δείχνουν ακόμα τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία και ψυχή.

Σχετικά