Όταν σ’ εγέννα η μάνα σου

Στη γέννηση επέλεξε να αφιερώσει τις τριήμερες εκδηλώσεις του για της λήξη της χρονιάς, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης. Για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώθηκαν τα 15 τμήματά του σε τριήμερη παρουσίαση της δράσης του. Περισσότεροι από 500 χορευτές απόλαυσαν την χαρά της ζωντανής παρουσίασης του κόπου αλλά και του κεφιού, της λαχτάρας, της ζωντανής μουσικής εκδήλωσης υπό το άγρυπνο βλέμμα των δασκάλων τους. Εννιά μήνες προβών και εξάσκησης αλλά και χαράς για όλους, μικρούς και μεγάλους, μαθητές και δασκάλους  έδωσαν καρπούς τους οποίους γεύτηκαν όλοι στην λήξη των εκδηλώσεων της χρονιάς 2014 στην Πλατεία της Καλαμαριάς.

 

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 στις 21:00 ξεκίνησε το ταξίδι στην παράδοση με τα τμήματα των ενηλίκων να ανοίγουν την πόρτα και να προσκαλούν το κοινό σε ένα πανέμορφο και ζεστό αρχοντικό της Κωνσταντινούπολης. Εκεί με συνοδεία πολίτικων εδεσμάτων και καλού λικέρ  το κοινό «πήρε μια γεύση»  από τα ήθη και τα έθιμα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, ενώ παράλληλα 6 τμήματα ενηλίκων, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους παρουσίασαν συνοδεία ζωντανής μουσικής χορούς από την Θεσσαλονίκη, το ανατολικό Αιγαίο, τη Κοζάνη, τη Φλώρινα και μερικούς των Σαρακατσάνων.

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και περισσότερα από 120 παιδιά, έφηβοι που χωρίστηκαν σε δύο τμήματα και περισσότεροι από 50 νέοι, πήραν μέρος σε μια μοναδική παράσταση με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο, λαϊκό και γνωστό σε όλους μας Καραγκιόζη. Η παρέα του φτωχού αλλά καλόκαρδου φίλου των παιδιών κράτησε συντροφιά σε θεατές και χορευτές καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Τα παιδικά τμήματα εντυπωσίασαν με την απλότητα, την σαφήνεια και τον αυθορμητισμό τους ενώ οι μικροί χορευτές απολάμβαναν τις φορεσιές, το χειροκρότημα και τις επιδόσεις τους στην κατάφωτη σκηνή. Το εφηβικό τμήμα του ΧΟΘ, με δυναμισμό παρουσίασε το πρόγραμμά του χωρισμένο σε δύο μέρη. Οι νέοι με την σειρά τους στάθηκαν αντάξιοι των προσδοκιών, καθώς κανένας δεν περίμενε τίποτα λιγότερο από εκείνους. Τα παιδικά τμήματα και οι νέοι παρουσίασαν χορούς από την Ήπειρο, την Αν. Θράκη, τα Δωδεκάνησα, την Μαύρη θάλασσα, την Θεσσαλία, την Κρήτη και τον Έβρο.

Το Σάββατο 21 Ιουνίου 2014, τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων και το τμήμα των παραστάσεων μαζί με την βοήθεια του προπαρασκευαστικού τμήματος νέων ανέλαβε να οπτικοποιήσει το θέμα των εκδηλώσεων « Όταν σ’ εγέννα η μάνα σου» και να αναπαραστήσει διάφορες φάσεις και στιγμιότυπα από το θαύμα της φύσης που ονομάζεται γέννα, μέσω δρωμένων  στα οποία συμμετείχαν και άτομα από τα τμήματα των ενηλίκων. Παρουσιάστηκαν χοροί από τις περιοχές: Ιόνιο(Λευκάδα), Μακεδονία(Έδεσσα), Πόντος, Ανατολική Ρωμυλία και Κρήτη.

Ο εθελοντισμός, τον οποίο βιώνουν τα μέλη του Χ.Ο.Θ έδειξε για άλλη μια φορά την αξία του. Αγάπη, καλοσύνη, προσφορά, θυσία, ελπίδα, θάρρος, επιμονή, υπομονή, θέληση. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν οι άνθρωποι που φορώντας την μπλούζα με το λογότυπο της φετινής εκδήλωσης μεταμόρφωσαν την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού σε θέατρο και το ίδιο βράδυ μάζεψαν τις χιλιάδες καρέκλες, μάζεψαν το σκηνικό και σε χρόνο μαγικό, με ευκολία και άνεση έκαναν όλη την διοργάνωση να μοιάζει με όνειρο που αφήνει γλυκιά κούραση και έντονη ευχαρίστηση. Για όλη αυτή την παράσταση κόπιασαν οι δάσκαλοι όλων των τμημάτων ξεχωριστά, και ο δάσκαλός τους μαζί τους και για όλους, κ. Σάκης Παληογιάννης που είχε το γενικό πρόσταγμα της εκδήλωσης αυτής, συνεπικουρούμενος από το συμβούλιο του ΧΟΘ, τα μέλη και όλους όσους προσέφεραν τις υπηρεσίες τους με μεγάλη χαρά.

Σχετικά