Αυστρία 2014 – το εφηβικό τμήμα ταξιδεύει!

Το ταξίδι που όλα τα παιδιά περίμεναν και συζητούσαν γι αυτό με αγωνία όλο τον χειμώνα ξεκίνησε την Τρίτη 1η Ιουλίου 2014 στις τρείς και δέκα το μεσημέρι. Με χαμόγελα, φωνές χαράς, τραγούδια, αστεία και πειράγματα τα παιδιά ταξίδεψαν μέσω Σκοπίων, Σερβίας, Κροατίας, Σλοβενίας και έφτασαν στην Αυστρία την επόμενη μέρα στις δώδεκα το μεσημέρι. Το ξενοδοχείο τους, πολύ κοντά στην πόλη του Γκράτς τους πρόσφερε το πρώτο γεύμα και αμέσως μετά συναντήθηκαν με τα μέλη του συλλόγου του Χ.Ο.Graz αλλά και παιδιά αντίστοιχης ηλικίας ,γνώριμους από τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα παιδιά βρήκαν πολύ διασκεδαστική την ιδέα ενός δημιουργικού workshop κατά την διάρκεια του οποίο διδάχτηκαν μαζί με τους αυστριακούς συνομηλίκους τους στυριακούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια καθώς και αντίστοιχα ελληνικά. Ακολούθησε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας και μετά στήθηκε τρικούβερτο γλέντι. Ο χορός και το τραγούδι διώξανε την κούραση!

Στις 3 Ιουλίου η αντιπροσωπεία του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Βιέννη και έκανε την πρώτη στάση στα θερινά ανάκτορα της πριγκίπισσας Σίσσυ. Ακολούθως μια βόλτα στο κέντρο της πόλης επέβαλε την στάση για καφέ, φωτογραφίες και ψώνια. Ο X.O.Graz φροντίζει κάθε μέρα για μια έκπληξη για τα παιδιά και έτσι μια κερασμένη βόλτα σε τεράστια ρόδα για να απολαύσουμε την όμορφη πόλη από ψηλά ολοκληρώθηκε με υπαίθριο πικ νικ εντός του λούνα παρκ! Τα παιδιά ένιωσαν πολύ τυχερά που έζησαν αυτή την εμπειρία και εκδήλωσαν την χαρά τους με κάθε τρόπο. Το βράδυ ένα disco party γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμό έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν.

Στις 4 Ιουλίου, η πρώτη εκδήλωση του εφηβικού τμήματος του Χ.Ο.Θ. παρουσιάστηκε στην πόλη Klagenfurt σε απόσταση 2,5 ωρών από το Graz. Εκεί μετά την εκδήλωση  επισκέφθηκαν και το Minimudus όπου εκτίθενται αξιοθέατα διαφόρων χωρών σε μικρογραφία. Η μέρα ολοκληρώθηκε με πρόβα.

Η επόμενη μέρα περιελάμβανε ξενάγηση στο Graz, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Βόλτα στο ρολόι, την γέφυρα, ψώνια και φωτογραφίες πολλές. Το βραδάκι η μεγάλη βραδιά για την οποία είχαν ετοιμαστεί εδώ και καιρό τα παιδιά πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενε η αποστολή παρουσία πλήθους κόσμου. Στην ελληνική αυτή βραδιά το εφηβικό τμήμα του Χ.Ο.Θ. παρουσίασε ένα τρίωρο πρόγραμμα με  χορούς από την Κεντρική Μακεδονία , τον Έβρο , την Ανατολική Ρωμυλία και την Θεσσαλία. Τα αγόρια φόρεσαν φορεσιές από τους Ψαράδες της Φλώρινας , Γαλαζοβράκια του Έβρου , Ρωμυλιώτικες και φυσικά φουστανέλες από την Θεσαλία  και τα κορίτσια αντίστοιχα Ψαράδες  από την Φλώρινα , Καρωτή και Μεταξάδες από τον Έβρο , Τσούκνες της Ανατολικής Ρωμυλίας και Καραγκούνες και Χάσια Ολύμπου από την Θεσσαλία . Οι μουσικοί που συνόδευαν την αποστολή και κάλυψαν με το μεράκι τους την παρουσίαση αυτή όπως και όλες τις άλλες ήταν οι: Ξανθούλης Γιώργος στο ακορντεόν , Τσιαφίδης Βασίλης στα κρουστά και Ασαρτζής Τριαντάφυλλος στο κλαρίνο.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με ένα θερμό γλέντι αποχαιρετισμού, γεμάτο αγάπη, ζεστά συναισθήματα φιλίας, ενότητας, αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ομαδικότητας. Το εφηβικό τμήμα έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και εισέπραξε στιγμές δημιουργίας, έμπνευσης και περηφάνιας. Οι πρόβες τους στον παραδοσιακό χορό όλο τον χρόνο με υπομονή, επιμονή, κέφι και ελπίδα απέδωσαν καρπούς.
Την επιμέλεια όλου του προγράμματος του ταξιδιού  είχε από κοινού ο Χ.Ο.Θ. και ο Χ.Ο.Graz φροντίζοντας ως και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Η επικοινωνία με τα μέλη του X.O.Graz ήταν υπέροχη και η φιλονξενία μοναδική. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους μας εκεί για τις υπέροχες στιγμές και την αίσθηση ασφάλειας  που χάρισαν στα παιδιά.

Καλή αντάμωση και πάλι σύντομα!

Σχετικά