Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στο ομώνυμο χωριό

Νοτιανατολικά της πόλης των Σερρών και σε μικρή απόσταση από αυτήν, βρίσκεται μια ομάδα χωριών τα γνωστά Δαρνακοχώρια: η Πεντάπολη, το Άγιο Πνεύμα, ο Εμμανουήλ Παπάς, το Χρυσό και το Νέο Σούλι.

Χαρακτηριστικό κοινό των χωριών: η κοινή ντόπια καταγωγή, το κοινό γλωσσικό ιδίωμα, τα κοινά ήθη και έθιμα, η κοινή φορεσιά και η μουσικοχορευτική παράδοση.

Στην αρχή του καλοκαιριού και στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος στο ομώνυμο χωριό το οποίο έχει την τιμητική του, διοργανώνονται τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με πολιτιστικό χαρακτήρα.

Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, τα δύο πρώτα τμήματα των  Ενηλίκων της Δευτέρας, μετά από πρόσκληση, επισκεφτήκαν το όμορφο χωριό των Σερρών.

 

Ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι  από την Καλαμαριά,  με οδηγό τον αγαπητό μας φίλο Άρη Παπαδόπουλο ταξιδέψανε  για το Άγιο Πνεύμα Σερρών.

Φτάσανε το απόγευμα στο Άγιο Πνεύμα και  είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του χωριού,  να επισκεφθούν  την έκθεση που εγκαινιάστηκε λίγες μέρες νωρίτερα  και παρουσίαζε την παράδοση και την λαογραφία των Δαρνακοχωρίων μέσα από παλιές φωτογραφίες και αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητας  των Δαρνάκων.

Μια πατινάδα μέσα από τα παλιά γραφικά στενά του χωριού σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης και ήταν  αρκετή για να παρασύρει όλους  τους  κατοίκους του χωριού.

Το πρόγραμμα  άνοιξε το τοπικό χορευτικό με χορούς και τραγούδια των Δαρνακοχωρίων, ακολούθησε το Θεσσαλικό Χοροστάσι από την Καρδίτσα με χορούς και τραγούδια από της περιοχής τους, έπειτα τα τμήματα ενηλίκων του Χ.Ο.Θ  με  χορούς από τη Φλώρινα και συγκεκριμένα Συρτό Μακεδονίας, Ζάραμο, Συμπεθέρα, Γερόντικο με γύρισμα σε Πουστσένο, Αλωνιώτικο και Έντεκα,  ακολούθησε  η Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης  με χορούς της Θράκης και η βραδιά έκλεισε με το τοπικό χορευτικό και πάλι  με χορούς από τη Λέρο.

Ζεστή η φιλοξενία που προσέφεραν  οι άνθρωποι του συλλόγου  έχοντας ετοιμάσει το τραπέζι  για το κέρασμα των χορευτών  με διάφορα εκλεκτά  μαγειρεμένα  φαγητά φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους του χωριού.

Το παραδοσιακό γλέντι με τους ζουρνάδες να εναλλάσονται δεν άργησε να στηθεί και πιασμένοι  όλοι μαζί δημιούργησαν  ένα μεγάλο κύκλο.

Αργά το βράδυ τα τμήματα των ενηλίκων πήραν τον δρόμο της επιστροφής συνεχίζοντας με το ίδιο κέφι σε όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Και του χρόνου με υγεία!

Σχετικά