Ο ΧΟΘ στο Κρυονέρι

Στο Κρυονέρι για τη γιορτή της Αγ. Παρασκευής!

Καλεσμένοι του Πολιστιστικού & Μορφωτικού Συλλόγους Κρυονερίου, ταξιδέψαμε 45 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής.

Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου και με υψόμετρο 610 μέτρα, το χωριό έχει ένα ιδιαίτερα ξηρό και υγιεινό κλίμα, φιλόξενους κατοίκους οι οποίοι είναι απόγονοι προσφύγων που βρέθηκαν εκεί με την Συνθήκη της Λωζάνης ενώ κατάγονται άλλοι από τον Πόντο, άλλοι από την Θράκη, ενώ άλλοι είναι Βλάχοι. Σκοπός του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονερίου είναι η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων, η διαφύλαξη και προαγωγή των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους και η επικοινωνία με άλλους συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Έτσι, βρεθήκαμε κοντά τους για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25 Ιουλίου, παραμονή της Αγίας Παρασκευής ενώ πανηγύριζε το εξωκκλήσι της Αγίας που βρίσκεται στο τέλος του χωριού, σε ένα πανέμορφο και δροσερό μέρος. Μετά την περιφορά της εικόνας στήθηκε το γλέντι.

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης παρουσίασε χορούς της Τζιάς οι άνδρες με την κλασσική νησιώτικη φορεσιά οι άνδρες και  οι γυναίκες με την φορεσιά από την Νάουσα της Πάρου. Με Βουργάρικο, Συρτό, Μπάλο και Πόλκα τα μέλη του του τμήματος της Παρασκευής. μετέδωσαν στους παραβρισκόμενους την αγάπη τους για τον χορό και μαζί τους γεύτηκαν το αυθεντικό κλίμα των καλοκαιρινών γιορτών στα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Ακολούθησε μικρό γλέντι με την συμμετοχή όλων.

Σχετικά