Χορεύουμε για τη ζωή 02/03/2012

Πολιτισμός και ζωή

Αυτό που χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί την ελληνική μας πραγματικότητα τον 21ο αιώνα, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αποδίδεται με τη λέξη «Πολιτισμός».

Η έννοια του πολιτισμού εμπερικλείει συνοπτικά όλες τις αξίες, όπως είναι η ηθική, το ωραίο, η θρησκεία, η ελευθερία, η πατρίδα, η γλώσσα, η τέχνη κτλ., ότι δηλαδή συμβάλλει στο να κάνει «τη ζωή άξια να τη ζεί κανείς», όπως είπαν.

Αυτές τις μέρες, για άλλη μια φορά, η Θεσσαλονίκη δοκίμασε αυτή την δύναμη του πολιτισμού και την ανέδειξε μέσα από τους ανθρώπους της! Όχι διδάσκοντας με το λόγο αλλά μεταγγίζοντας κυριολεκτικά την ακτινοβολία του παραδείγματος ανθρώπων που αγωνίζονται μέσα από συλλογικές προσπάθειες για ότι καλό. Για τον πολιτισμό που δεν τον θεωρούν θέαμα και επιδερμική πολιτιστική ενασχόληση ή αμφίβολη πολλές φορές ψυχαγωγία, αλλά ανάσα ψυχής, ουσία ζωής.

Έτσι πρωτοξεκίνησε το «Χορεύουμε για τη ζωή» πριν 7 χρόνια. Φέτος η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ το συμβολικό ποσό της συμμετοχής του κόσμου διατέθηκε στον Σύλλογο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Α.Μ.Ε.Α. Λαγκαδά «Η Άνοιξη».

Ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στο να είναι αυτή η εκδήλωση ανάσα πολιτισμού για την πόλη γιατί το να αγωνίζονται όλοι δημιουργικά για το κοινό καλό, το θεωρούν χρέος προσωπικό. 55 χορευτές έδωσαν τα χέρια σε κύκλο, δύο ορχήστρες έντυσαν με αυθεντικό μεράκι για την παράδοση με την μουσική τους το σύνολο, χορωδία τραγούδησε τα τραγούδια της Θεσσαλονίκης και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής έλαμψε έτσι απλά και αληθινά στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι φορεσιές του συλλόγου ήταν από την Άσσηρο, τη Λητή, την Πυλαία και το Δρυμό Θεσσαλονίκης. Οι χοροί και τα τραγούδια επίσης απέδωσαν την ίδια περιοχή της Θεσσαλονίκης που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Ο Χ.Ο.Θ. έβγαλε το βήμα και το μετέδωσε στο κοινό, ζώντας το κέφι και την επικοινωνία του ελληνικού παραδοσιακού χορού. Πόδια μετρημένα, γυναικείος βηματισμός με προσοχή και ανδρικές φιγούρες με κιμπαριλίκι όπως ακριβώς η παρέα το βιώνει αποδίδοντας τους χορούς μιας περιοχής που την γνωρίζει πολύ καλά.

Το να το ζεί και να το μεταδίδει αυτό το συναίσθημα και αυτό το ήθος μια ομάδα ανθρώπων σήμερα είναι σίγουρα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το συναίσθημα υπάρχει και μπορούν να το ζήσουν όλοι αυθεντικά. Ο Χ.Ο.Θ. με ένταση προετοιμάζεται με πρόβες και μεράκι κάθε εβδομάδα για την εκδήλωση του καλοκαιριού και περιμένει στις 31 Μαρτίου το παράρτημα του Χ.Ο.Θ. στην Αυστρία για να ζήσουν όλοι μαζί την ελληνική μας παράδοση.

Ο πολιτισμός του μέτρου και της αρμονίας, της αισθητικής ισορροπίας και της ομορφιάς, του έσω ανθρώπου, της αγάπης, του διαλόγου και της αγαστής συνεργασίας, της κοινωνικής ευαισθησίας, της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς υπάρχει και σήμερα. Δεν διέρχεται κρίση. Ζεί και μας κρατά ζωντανούς.

Σχετικά